Zon op het Dok, is een lokale energiecoöperatie voor en door bewoners van het Entrepotdok, met als doel om bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam energiesysteem. We dragen bij aan nr. 7 van de internationale Sustainable Development Goals (duurzame doelen).
Het huidige bestuur (foto: Maurice Boyer) bestaat uit Joost de Jong (voorzitter), Ien van Duijnhoven (secretaris), Abel Jeuken (penningmeester), Marianne Burgers en Zinzi Stasse (beiden algemeen bestuurslid) en Sebas Blom Van Assendelft (aspirant bestuurslid). “Behalve dat wij het belangrijk vinden om zelf iets te doen aan duurzaamheid, is het leuk om dat samen met andere bewoners te doen en je eigen buurt beter te leren kennen.
Naast zonnepanelen gaan wij ook graag in gesprek over andere ideeën rondom verduurzaming. Heb je een idee of suggestie? Stuur een e-mail naar zonophetdok@gmail.com
Visie/ missie/ historie
Visie
Wij zijn bewoners die met zonnepanelen op het iconische Entrepotdok een impuls willen geven. Aan de duurzaamheid van de stad en de gezamenlijkheid van de buurt. We dragen bij aan nr. 7 van de internationale Sustainable Development Goals (duurzame doelen).
Missie
Onze missie is het samen creëren van zoveel mogelijk duurzame en betaalbare energie op het Entrepotdok.
Historie
Het Entrepotdok, eigenlijk wel het mooiste stukje Amsterdam, heeft een bijzondere bestaansgeschiedenis. De 84 monumentale pakhuizen zijn tussen 1708 en 1829 gebouwd en dienden als opslag van goederen. In de jaren ‘70 werden de panden getransformeerd tot sociale huurwoningen door Bureau Van Stigt, die de Europa Nostra prijs hiervoor in ontvangst nam. Op de begane grond van de panden bevinden zich creatieve werkruimtes. Het Entrepotdok is ook een plek voor recreatie: in de zomer (en winter!) zwemmen in de gracht, zonnen op de steiger, eten en drinken bij Gollem, Bloem of Entrepot of lekker flaneren.
Het Entrepotdok kenmerkt zich door bewoners die hun woonomgeving een warm hart toedragen. In april 2017 is door enkele enthousiaste bewoners het idee ontstaan voor het oprichten van een collectief zonnepanelenproject.