Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Zon op het Dok? Lees dan eerst de "Veelgestelde vragen". Wellicht staat het antwoord op jouw vraag er tussen.

Veelgestelde vragen

ALGEMEEN

 • Waar kan ik me inschrijven op een (nieuw) Dok-project?

Stuur een mail naar zonophetdok@gmail.com en informeer naar de mogelijkheden. Dok-1 en Dok-2 zitten vol. Je kunt je als belangstellende opgeven voor Dok-3.  Het doel van Zon Op Het Dok is dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen.  Als er voor certificaten terugkomen, wordt er geloot onder de geintereseerde leden.

 • Wat is het verschil tussen Dok-I en Dok-2?

De subsidie is anders bij Dok-I en Dok-2. Dok I maakte gebruik van de "Postcoderoos" (PCR) en Dok II maakt gebruik van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Waar de PCR gebaseerd is op vrijstelling van de energiebelasting, is de SCE gebaseerd op marktprijzen. Waar de PCR gekoppeld is aan stroomverbruik, is dit bij SCE niet het geval. Bij de PCR ontvangen leden belasting via de energieleverancier, bij de SCE ontvangen leden subsidie via de cooperatie. Bij de PCR is het max aan certificaten gekoppeld aan je verbruik, bij de SCE geldt: minimaal 1 lid per 5 kWp = voor Dok 2 geldt een minimum van 16 leden. Bij de PCR verkoop je je certificaten bij overlijden of verhuizen aan nieuwe leden, bij de SCE kun je je certificaten meenemen bij verhuizing.

 • Wie kan meedoen aan het zonnepanelen project?

Alle energie betalende bewoners en gebruikers van het Entrepotdokcomplex

 • Als ik in het postcodegebied van de Entrepotdok woon, kan ik dan ook lid worden en certificaten kopen?

Neen, alleen de bewoners en gebruikers van het Entrepotdokcomplex

 • Komen er ook zonnepanelen op ons dak?

Het doel is om op zoveel mogelijk daken van het Entrepotdok te gebruiken en te beleggen met zonnepanelen

 • Kan een woongroep ook lid worden van de coöperatie?

Ieder lid van een woongroep die de energierekening betaalt kan meedoen (per adres maximaal 1)

 • Als ik lid word van de coöperatie, heb ik dan ook medezeggenschap?

In een coöperatie hebben alle leden zeggenschap, jaarlijks wordt er minimaal één Algemene Leden Vergadering (ALV) gehouden, waar gestemd kan worden over allerlei zaken

 • Wie geeft toestemming over het dak en hoe verloopt de communicatie over gebruiken van het dak?

De VVE geeft toestemming over het (tijdelijk) gebruiken van het dak. De Alliantie communiceert naar de huurders over het gebruik van het dak.

DOK-2

 • Kan ik nog meedoen met Dok-2?

Je kunt je interesse aangeven bij het bestuur. 

 • Wat betekent de waarde-staat?

Aan het begin van elk kalenderjaar sturen we je de boekwaarde van je certificaat. Deze is opgebouwd uit je inleg en uit een lening (afgesloten bij de gemeente). De zonnepanelen en daaraan gekoppelde certificaten worden over 15 jaar afgeschreven.

 • Wat gebeurd er na 15 jaar met de certificaten?

Zolang de daaraan gekoppelde zonnepanelen op het dak liggen, blijven de certificaten geldig. Dit zou zomaar kunnen oplopen tot 25 jaar.

 • Wat dien ik op te geven bij de belastingdienst?

De belastingdienst ziet de certificaten als investering en dat valt in box 3. Het bedrag dat je moet opgeven is enkel je inleg (verminderd over de jaren). Over 2022 geef je de inleg op met de waarde van 1 januari 2022. In het geval van Dok-1 is dat € 155,84 per certificaat.

DOK-1

 • Kan ik nog meedoen met Dok-1?

Er is momenteel een wachtrij voor Dok-1. Bekijk hier de brochure. 

 • Hoeveel certificaten kan ik kopen?

Het is raadzaam om niet meer certificaten te kopen dan het energie/elektriciteitsgebruik (geldt voor Dok-1)

 • Waarom kan ik geen zonnepaneel kopen, maar een certificaat?

Voor Dok-1: een certificaat staat gelijk aan 250 kWh, terwijl de verschillende panelen een verschillende opbrengst hebben 

 • Hoeveel krijgen we uitgekeerd per jaar? en moet ik dat zelf aanvragen?

Voor Dok-1 geldt: per jaar wordt er tussen €25,00 en €30,00 per certificaat uitbetaald, dat door een aantal energieleveranciers automatisch wordt gedaan ( zie tab. Energieleveranciers), bij de andere moet het zelf gedaan worden

* Is het noodzakelijk over te stappen naar een andere energieleverancier?

Voor Dok-1 geldt: het is niet noodzakelijk om over te stappen, maar het geeft het voordeel van automatische afhandeling en in sommige gevallen krijgt de coöperatie een margevergoeding voor een lid, zoals Engie, Greenchoice en OM/nieuwe energie

PHOTO-2021-03-05-12-29-47.jpg
arrow_upward