Uit de media: Meer mensen wekken samen energie op, coöperaties hebben het lastig (NU.nl)

De helft van alle wind- en zonneparken op land moet in lokale handen zijn, dat is het streven dat in 2019 is vastgelegd in het Klimaatakkoord. Maar hoe ver staat het daarmee? In hoeverre lukt het coöperaties om wind- en zonneprojecten op te zetten, waar – in tegenstelling tot projecten van energiebedrijven – de directe omgeving van meeprofiteert? 

‘Steeds meer Nederlanders sluiten zich aan bij een energiecoöperatie om gezamenlijk zonne- of windenergie op te wekken. Door de energiecrisis is er veel interesse in de coöperaties, maar financieel was 2022 voor veel coöperaties juist een moeilijk jaar’, zo schrijft NU.nl (14 februari, 2023).

 

Klimaatstichting HIER publiceerde in een recent rapport dat alle lokale energiecoöperaties slechts 2,5 procent opwekken van alle stroom die Nederland uit zonneparken en -daken haalt. Ongeveer 5 procent van alle windstroom komt uit coöperatieve windmolens.

 

Tijd voor een tegenbeweging, vindt Pieter van der Woude van coöperatie Enschede Energie. "Vroeger had je per gemeente een energiecentrale. In ons geval is die eerst naar de Overijsselse energiemaatschappij IJsselmij gegaan. Dat is weer verkocht aan Essent en dat is nu in Duitse handen. Wij zijn de tegenbeweging die alles weer lokaal wil maken. Dat is superbelangrijk bij een onderwerp als energie. Daar wil je als groep inwoners uit Enschede zelf de controle over hebben."

"Daarom moet het lokale eigendom veel groter worden", bepleit Van der Woude. "Je ziet nu vaak dat grote projectontwikkelaars zonneparken aanleggen. En de winsten landen niet in de omgeving of in de gemeente, maar die gaan naar de projectontwikkelaar. Met een beetje pech zit die ook nog in het buitenland. Dat kan niet de bedoeling zijn."

 

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Uit de inventarisatie van Klimaatstichting HIER blijkt dat energiecoöperaties plannen hebben om het aantal coöperatieve zonnepanelen in de komende twee jaar te verdubbelen. "We zien dat er veel projecten klaarstaan", zegt Katrien Prins van HIER. "De coöperaties hebben ook een grote professionaliseringsslag gemaakt, en de komende jaren gaat dat nog beter."

 

"De kracht van een energiecoöperatie is dat je zelf aan de slag gaat", zegt Prins. "Na alles wat er is gebeurd tijdens de energiecrisis, spreekt dat aan.

 

Lees het gehele artikel op NU.nl

arrow_upward